Startkapital

Når du er i gang og har et selskap oppe å gå må du også bestemme deg for hvor mye penger du skal putte inn i selskapet. Det koster ikke så mye å starte et AS, men du må putte inn minimum 30.000 kroner. Dette er ikke mye penger og sikkert noe du kan spare opp ved siden av jobben. Skal du satse på større ting må du sikkert putte inn mer penger, men dette får man komme tilbake til senere.

Når du ønsker å starte noe som krever at du putter inn 100.000 eller mer, så kan det fort bli såpass mye penger at du bør sjekke litt rundt. Kanskje det vil være smart å trekke inn noen investorer, eller så kan det være smart å ta opp et billig forbrukslån for å komme i gang.

Moms

En viktig del av det å drive med en eller annen form for kommersiell aktivitet er å forstå hvordan merverdiavgiftsreglene fungerer. Disse mva reglene som de også kalles handler om hva staten tar som avgift for at du handler. Det meste som handles i dag av tjenester og varer har et 25% statlig påslag. Det finnes noen ting som er lavere, som hotell og andre ting. Skal du leie ut en bil så får du for eksempel mva tilbake på bilkjøpet men må belaste kunden som leier ut mva. På denne måten ser du at det er viktig å vite hva som krever mva og hva som ikke krever mva. Med andre ord er det mye som krever mva.